Önkiszolgáló kasszákkal csökkentett költséget a szigetszentmiklósi Coop

Országosan is a szigetszentmiklósi Coop üzletben debütált az NCR teljes visszaforgatós készpénzkezelős önkiszolgáló pénztárgépe, és máris három pénztáros munkáját váltotta ki.

Mérséklődő állandó költségek és rugalmasabb napi működés – az önkiszolgáló kasszák előnyeit első ízben élvezheti a Coop lánc egy tagja. Tapasztalatairól beszélgettünk az üzletet vezető Horváth Lajos tulajdonossal.

A boltunk 1989 óta működik itt, 2000-től Coop franchiseként, én pedig már a második generációs vezetője vagyok. Az informatikai megoldások korábban is jelen voltak, pl.: a hetente változó árú zöldség és gyümölcs részlegen évek óta PRICER elektronikus árkijelzőket használunk. Ennek köszönhetően ismerkedtem meg a Szintézis Informatika csapatával, aki végül a teljes bolti kiskereskedelmi rendszert is szállította.

A self-checkout kassza gondolatát nem titkoltan a hatékonyságnövelés és az ezzel járó profitnövekedés indította el bennem, hiszen minden vállalkozás egyik fő mutatója a ROI, azaz a befektetések megtérülésének aránya. A kereskedelmi szektorban is óriási kihívás a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása, az önkiszolgáló kassza pedig épp erre kínál megoldást, így elkezdtem feltérképezni a lehetőségeimet e téren.

Ha már a ROI-t említette, volt bármiféle előzetes garancia a megtérülésre?

2019 végén vettem fel a kapcsolatot a Szintézissel, és 2021 nyarán valósult meg a telepítés, így ez is mutatja, hogy nem siettem el a beruházást. Több előzetes felmérés volt, én is informálódtam a környezetemben, valamint a gyártó bevonásával készült egy megvalósíthatósági tanulmány is. Az NCR munkatársai személyesen eljöttek hozzánk Szigetszentmiklósra, hiszen ők általában üzletláncok roll outjait valósítják meg, míg az én boltom egy szóló üzlet, tehát nem húzható rá egy az egyben a máshol működőképesnek bizonyuló megoldás. Többféle megoldást vázoltak fel, külföldi referencialátogatást is megterveztek egy ekkora méretű boltra, de a megtérülésre hozzávetőleges adatokat kaptunk. Látva azonban a rendszer nyújtotta lehetőségeket, a Szintézis és az NCR magyarországi élelmiszer kiskereskedelmi SCO referenciáit, biztos voltam benne, hogy ki fognak fizetődni a befektetéseim, így belevágtam.

Hogy emlékszik vissza a beüzemelésre és az első reakciókra?

Mint minden informatikai átállás, ez sem ment fennakadásmentesen, de erre fel voltam készülve, illetve sokat segített a rendszert szállító szakemberek proaktív hozzáállása, akik minden felmerülő problémát gyorsan kezeltek, valamint képzést biztosítottak a kasszát üzemeltető kollégáknak. A munkatársakban természetszerűleg volt némi ellenállás az újítás iránt, de ezt vezetőként tudni kell kezelni, és tisztában voltam vele, hogy ha túl leszünk a kezdeti nehézségeken, akkor hosszú távon hatékonyabb lesz a működésünk.

A vásárlók vegyes érzésekkel üdvözölték az új önkiszolgáló kasszákat, de ma már szívesen használják, hiszen töredékére csökkentette a sorban állással töltött időt, illetve általa ők maguk is aktív részesei lehetnek a scannelésnek, ami legtöbbjüknek felhasználói élményt nyújt.

Sokat dolgoznak az ügyfelek kiszolgálásán, ezzel egyidőben azonban maga a vállalkozás is fejlődik. Mire a legbüszkébbek ebben az évben?

A retail újdonságok mellett az informatikai rendszerüzemeltetési szolgáltatásunk jelentős bővüléssel zárja az évet, az üzemeltetési szerződések számának növekedésének köszönhetően több mint 10%-kal növeltük a cég létszámát. Ezeket az eredményeket főként a gyártási, termeléskritikus rendszerek üzemeltetése terén értünk el. Továbbá igyekszünk házon belül is innovatívak lenni. Ide tartozik például, hogy épületünk tetejének szinte minden négyzetcentiméterét mára napelem fedi, mely megtermeli áramfogyasztásunk mintegy 70 %-át, valamint saját rendszereink is felhőben futnak, így például minket a rezsiemelkedés csak kis mértékben érint. A jótékonykodásban is igyekszünk okosan segíteni, lokálpatriótaként nemrég a Gézengúz Alapítvány fűtésének korszerűsítését támogattuk, előtte pedig a Széchenyi Egyetem Győri Gyerekegyetemét patronáltuk.