Gyógyszerész szív, közgazdász ész és egy csipet kreativitás

Interjú dr. Sike Anitával, az első patikai önkiszolgáló okoskasszát üzemeltető gyógyszertár tulajdonosával

 

Mintha a jövő patikájában járnánk, ilyen a tököli Natura Gyógyszertár, amelynek vezetője, dr. Sike Anita a hagyományos értékek tisztelete mellett az innovatív megoldások híve. Törekvéseinek megvalósításában egyik legfőbb partnere a Szintézis Informatikai Zrt. profi csapata, akikkel számos csúcstechnológiai megoldás bevezetése mellett ma már az ország első patikai önkiszolgáló okoskasszájának telepítését is közösen jegyzik. 

 

Mi motivál arra valakit, hogy gyógyszerészként a digitalizáció felé forduljon? Van ennek köze a patikusok és a közgazdászok híres precizitásához?

Bár gyógyszerész vagyok, de közel sem a precizitás a legjellemzőbb tulajdonságom,  inkább kreatív embernek tartom magam. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy korábban nem is akartam se gyógyszerész, se közgazdász lenni. Gimnáziumban művészettörténeti fakultációt hallgattam, rajzoltam, zongoráztam, énekkarba jártam.. Ennek ellenére édesanyám nyomdokaiba lépve gyógyszerész lettem, majd gazdasági diplomát is szereztem, amit azóta sem bánok.

2007 októberében nyitottunk egy saját kis patikát a tököli lakótelepen, amit körülbelül 5 év alatt nőttünk ki. Illetve sokkal inkább a gondolataim nőtték ki a helyet, ugyanis rájöttem, hogy – a stafétát átvéve – nem egy hagyományos, kisvárosi gyógyszertárat szeretnék üzemeltetni, hanem egy modern, a mai szakmai kihívásoknak, valamint a változó vásárlói igényeknek megfelelőt. Így nagyon megörültem, amikor kiadóvá vált ez a helyiség, ahol most vagyunk. Amikor 2012-ben előálltam a költözés ötletével, apukám azt kérdezte: „Kislányom, hogy szeretnéd a lakótelepről egy hipermarketbe áttenni ezt a gyógyszertárat? Megfogod és átrakod?” Én pedig azt válaszoltam, hogy igen, pontosan így! Akkor és azóta is azt vallom, hogy bármit lehet, csak csinálni kell.

 

Nagy váltás volt az új üzlethelyiség?

Meglehetősen nagy váltásnak számított ez! Ráadásul ekkorra édesapám felhagyott az aktív munkával, és anyukám is már csak minimális részt vállalt a gyógyszertári feladatokban. Korábban nem vezettem patikát, de a költözés után elhatároztam, hogy összehozom a korábban másutt tapasztaltakat azzal, ami számomra elfogadható, és ami az egyéniségemmel harmonizál. Mindezt pedig úgy szerettem volna csinálni, ahogy én elképzeltem a jövő patikáját.
Számomra a jövő patikája az “okospatika”, ami azt jelenti, hogy a hagyományos gyógyszerészi, gyógyszertári értékeket szeretnénk átmenteni a 21. századba és ez anélkül nem működik, hogy ne jelenítenénk meg, ne alkalmaznánk a gyógyszertári életben a robotikát, a technológiát, a digitalizációt. Ennek megvalósításához kezdtem el partnereket keresni, és a patikai szoftvergyártó mellett a Szintézis Informatikával való, ma már szoros együttműködés is ennek köszönhető.

 

A Pricer elektronikus polccímkék voltak az első termékek, melyeket a Szintézis telepített a gyógyszertárban.  Hogy jött a digitális címkék ötlete?

Megelégeltem azt, hogy egy kollégám teljes munkaideje a címkézéssel, a papír alapú címkék cseréjére ment el.  Amikor ide költöztünk, az óriási officina adta magát, hogy nyitott polcos patika legyünk, ami nagyszerű, de a minden tekintetben rendezett polcrendszer biztosítása nem kis feladat nap mint nap. Nem csak az árak változnak folyamatosan, de mindig vannak új termékek is, és folyamatos figyelmet igényel a termékek lejárati idejének ellenőrzése is. Amikor négyen vittünk egy 12 órás műszakot és ebből egy munkatársam csak ezekkel foglalkozott egész nap, miközben ki kellett szolgálni a pácienseket, át kellett venni az árut, hátul el kellett készíteni a magisztrális készítményeket… No, ekkor volt életmentő négy évvel ezelőtt a Pricer digitális árkijelzőjének szembejövő hirdetése és nem volt kérdés számomra, hogy nekünk erre van szükségünk. Szerencsére nagyon flottul ment a bevezetés, a forgalmazó Szintézis munkatársaival hamar megtaláltuk a közös hangot.

Ti vagytok az első patika, akinél először jelentek meg a falon Pricer Posterek.

Nem sokkal az elektronikus árkijelzők telepítése után teret adtunk ezeknek az úgynevezett poszter megoldásoknak. A Pricer címkék nemcsak a praktikumot és az egyszerűbb szabálykövetés lehetőségét hozták el számunkra, de egy jóval esztétikusabb, egységesebb megjelenést is. Így, amikor a Szintézis kapcsolattartója, Kozma Éva felvetette, hogy a Pricer rendszert csupán egy (vagy több) nagyképernyős tv segítségével hirdetések és egyéb promóciók megjelenítésére is használhatnánk, nem gondolkodtam sokáig. Rövid időn belül 3 db digitális Pricer Postert szereltünk fel az officinában, melyek azóta is változatosan és folyamatosan informálják az aktualitásokról a hozzánk betérőket.

 

Az innovatív technikai megoldások minden bizonnyal nagy segítséget jelentettek a kollégáknak is.

Ez pontosan így van. A munkatársaim örültek az új technológiáknak, hiszen amellett, hogy nagyban megkönnyíti a napi feladataik ellátását, jóval minőségibb munkát is tudnak végezni. Ilyen eszköz például a háttérben dolgozó, kétkaros gyógyszerkiadó automatánk is, mely 6 másodperc alatt képes kitárolni egy doboz gyógyszert. Korábban hosszú perceken át egyesével szedegettük össze őket a fiókokból, a vásárló pedig addig csak állt a kiadó ablaknál. Most már szinte minden percünket a vásárlóra tudjuk fordítani, míg a gép leválogatja és egyben kiadja a gyógyszereit.
De ugyanilyen segítség számukra az önkiszolgáló okoskassza is, amellyel a nem vényköteles egyéb termékekért érkezők önállóan, gyorsan és egyszerűen le tudják bonyolítani a vásárlásukat. A nyitott polcos patikashop részlegről ily módon is elérhetővé váltak a higiénés cikkek, kozmetikumok, fertőtlenítőszerek, gyógyteák, gyógyvizek, gyógyhatású készítmények, étrendkiegészítők, a nem támogatott gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök, egyes  állatgyógyászati készítmények, azaz minden nem gyógyszer besorolású cikk.

 

Ha már az önkiszolgáló kasszánál tartunk… Ez valóban egyedülálló látvány patikai környezetben. Hogy jött az okoskassza telepítésének gondolata?

Már öt éve dédelgetett álmom volt, hogy a Natura Gyógyszertárban is legyen egy ilyen eszköz. Amikor elindult az együttműködés a Pricer kapcsán a Szintézissel, sok inspirációt és technikai támogatást kaptam, amikor pedig nekem volt egy ötletem, akkor ők igyekeztek egyedi megoldást kifejleszteni annak megvalósítására. Egy ilyen közös gondolkodás során osztottam meg kapcsolattartómmal az SCO-val (Self-CheckOut) kapcsolatos elképzelésemet, ő pedig azonnal mondta, hogy bár eddig csak élelmiszerüzletekben, drogériákban helyeztek ki ilyen kasszákat, tegyünk egy próbát, és hozzuk be a gyógyszertárba.

 

Tekintve, hogy ez úttörő lépésnek számított, a bevezetés nyilván nem ment egyik napról a másikra.

Ez így igaz. A gondolat felvetéstől a megvalósulásig egy év telt el, ebből fél év az ötletelésé volt, majd ezt követte egy intenzív fizikai megvalósítás. Maga a berendezés egy NCR kassza, melyen a cég gyári szoftvere biztosítja az olyan alap tartalmi elemeket, mint a súlyellenőrzés, többnyelvűség, interaktív kezelés. Ezen a kasszán fut a Szintézis által fejlesztett, NAV engedélyes kasszarendszer, a Cronis, melyet össze kellett kössenek a patikánk által használt speciális patikai szoftverrel, a QB-Pharmával. Ez utóbbi művelethez kellett a gyógyszertári rendszergazda és a Szintézis szoros együttműködése, hogy az új megoldás a szigorú előírásoknak minden tekintetben megfelelhessen. Örülök és hálás vagyok, hogy a felek nyitottan álltak az ötlethez és ilyen sikeres lett a megvalósítás.

 

Nyitott polcos patikaként nyilván gondolni kellett az áruvédelemre is.

Valóban. Az áruvédelmi rendszer kiépítését a bővülésünk mellett az tette szükségessé, hogy a nagyobb értéket képviselő a dermokozmetikumokról lekerült a kulcsos üvegajtó. Ezt követően sajnos egyre gyakrabban szembesültünk készlethiánnyal a leltárok során, melyet szerencsére az áruvédelmi kapu telepítésével minimalizálni tudtuk. Így, amikor szóba került, hogy az országban a gyógyszertárak között elsőként behoznánk a szabadpolcos termékek vásárlói számára egy önkiszolgáló kasszát, határozott kérésem volt a Szintézis felé, hogy az eszköz legyen képes az áruvédelmi rendszerünk megfelelő módon történő deaktiválására. Ezt a legtöbb rendszer akkoriban még nem tudta, ám az NCR kasszákkal dolgozó Szintézis fejlesztők sikeresen megugrották ezt a feladatot is.

 

Mit szóltak az okoskassza megjelenéséhez a vásárlók?

Szerencsére nagyon jól fogadták és pozitívak a visszajelzések! Az első időszakban sokan rácsodálkoztak, hogy már nemcsak a hipermarketben, hanem itt is lehet ilyen módon fizetni, de örömmel látjuk, hogy egyre többen már tudatosan az önkiszolgáló kasszához veszik az irányt, miután levették a polcokról a termékeket. Egyértelműen kimondható, hogy az első hónaptól beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Már nem látunk olyan ajtóból kiforduló embereket, akik a sorban állók látványától be sem lépnek a gyógyszertárba. Aki az önkiszolgáló kasszához jön, annak nem kellenek tanácsok, sem gyógyszerészi gondozás. Ő csak ki akarja fizetni a maga intimitásában a terméket, és ezt nálunk meg is teheti.

A gyógyszerész szakma képviselőinek tartott márciusi nyílt nap bemutatójával is az volt a célom, hogy szemléltessem, ilyen van, ilyet lehet, sőt igény is van rá. Kellenek az ilyen és ehhez hasonló innovatív eszközök, hogy gyógyszerészként ne a kereskedelmi rutin munkákra, hanem a legfontosabbra, a minőségi kiszolgálásra, felvilágosításra, tanácsadásra, gyógyszerészi gondozásra, betegedukációra, azaz a  betegeinkre, vásárlóinkra  tudjuk fordítani a lehető legtöbb időt.

 

Ha jön valaki, hogy ő is szeretne egy ilyen szoftvert, mennyi idő alatt tudná megvalósítani?

A Pricert nagyjából egyik napról a másikra, hiszen bármely patikai szoftverhez gond nélkül illeszthető. Ha SCO-t szeretne, és épp a miénkkel egyező, QB-Pharma szoftvert használja, akkor gyakorlatilag két hónap alatt telepítésre kerülhet nála is egy ilyen okoskassza. Más patikai szoftver esetén a rendszergazdán múlik, hogy a Szintézis Informatika által biztosított interfész leírás felhasználásával mennyi idő alatt tudja a szoftverek illesztését elvégezni.

 

Az okoskassza meglehetősen nagy dobás volt az elmúlt időszakban a patikában. Van még bármi új a Nap alatt?

De mennyire! A Szintézis  mindig tud valami olyan innovatív megoldást mutatni, aminek nem bírok ellenállni! Ilyen például a Wi-spot, ami egy vezeték nélküli, szabadon áthelyezhető, 5 colos, digitális kijelző promóciós tartalmak bemutatására. De hamarosan felkerülnek a nyitott polcainkra az e-sínek is, melyeken nemcsak a polcon lévő termékek akciója fut, de digitális kategória menedzserként is zseniálisan tudnak működni. Az e-sínnek köszönhetően a hozzánk betérő vásárló már nem azt fogja megkérdezni, hogy melyik polcon találja meg az adott terméket, mert azt a sínen futó feliratról le tudja olvasni. Sokkal inkább szakmai kérdéseket fog a kollégáknak feltenni, mint hogy milyen dózisban, mivel társítva alkalmazza a megvásárolni kívánt készítményt. Olyan információért fordul hozzánk, amiért mi eredendően a patikában vagyunk.

A kollégák mit szólnak a folyamatosan érkező újdonságokhoz?

A munkatársaim fele 30 év alatti, így számukra ezek az innovációk szinte teljesen természetesek. Imádok fiatalokkal dolgozni, mert velük könnyű a lendületet fenntartani. A Szintézis által biztosított képzések ezzel együtt is olyan közérthetőek, hogy az idősebb kollégák is könnyen el tudják sajátítani az új eszközök használatát. Nagyszerű dolog, hogy a mobiltelefonjukon futó Pricer applikációval már ők is pillanatok alatt elvégzik az árazást, és ha van új ötletünk, hívjuk a Szintézis fejlesztőit és rövid időn belül máris kapjuk az új funkciót. A személyes kapcsolattartás elengedhetetlen és rendkívül hasznos, hiszen sokszor így derülnek ki, hogy igen, ilyen is van, erre is van lehetőség, vagy ha még nincs, megteremtjük. Egymástól tanulunk és az új fejlesztéseket akár másutt is lehet hasznosítani.
Tudom, hogy a kollégáim is büszkék arra, hogy itt dolgoznak, mert olyan dolgokkal, olyan közegben végzik a munkájukat, melynek sikerének ők is a részesei.

 

Több olyan eszköz is van a Natura Gyógyszertárban, ami a patikai közegben úttörőnek számít. Hogy fogadja az újító törekvéseit a gyógyszerész szakma?

Minden túlzás nélkül állítom, hogy 20 év múlva ezek az eszközök már minden patikában megtalálhatóak lesznek, nem szabad, nem lehet már a patika ajtaján kívül hagyni az innovatív, digitális technológiai megoldásokat. Cseppet sem zavar, hogy sok dolog nálunk jelenik meg elsőként, hisz mi nem különcök, sokkal inkább első fecskék vagyunk. Egyszerűen tudom, hogy jó úton haladunk, és csakis ez lehet a helyes irány, ez a gyógyszertári élet megújulásának kulcsa.

Szívesen vállalom az úttörő szerepét, nekem ez nem teher, hiszen ebben ki tudok teljesedni. Ahogy  mások zeneműveket, festményeket alkotnak, én a magam területén így tudom a saját kreativitásomat kiélni. Az ember a gyökereit, a gyógyszerész szakmáját és annak szeretetét, hivatását nem tagadja meg azzal, hogy az innovatív megoldásokat bevonja a mindennapokba, sőt! Az alapszakma ott van, de van egy gyógyszerész szívem, közgazdász eszem és egy kreatív, innovatív énem, ezzel a kombinációval alkotok nap mint nap. Engem ez éltet. Hiszem, hogy minden korszakhoz hozzá kell tenni valami újat, mert ezzel  visszük tovább ezt a gyönyörű szakmát.

Write a comment