Az ország első patikai okoskasszája a HVG-ben

Az egyik legjobb dolog, amikor olyan partnerrel dolgozhatunk együtt, aki szinte ugyanolyan lelkes híve az informatikai újdonságoknak, mint mi. Ilyen partner számunkra dr. Sike Anita is, a Natura Gyógyszertár vezetője, aki nem csak saját szakmájában, de patikája számára is folyamatosan keresi az innovatív megoldásokat.

Az ország első gyógyszertári okoskasszájáról, a tulajdonos motivációjáról és a patikában alkalmazott, hatékonyságnövelő technológiai újdonságokról is szól az a cikk, amely a HVG online felületén jelent meg. A teljes szöveg az alábbiakban olvasható.

Digitalizáció és okoskassza a jövő patikájában

Mintha a jövő gyógyszertárában járnánk, ilyen a tököli Natura Gyógyszertár, amelynek vezetője, dr. Sike Anita a hagyományos értékek tisztelete mellett az innovatív megoldások híve. Törekvéseinek megvalósításában egyik legfőbb partnere a Szintézis Informatikai Zrt. profi csapata, akikkel számos innovatív megoldás bevezetése mellett ma már az ország első patikai önkiszolgáló kasszájának telepítését is közösen jegyzik.

A gyógyszerész-közgazdász patikavezető kreatív embernek tartja magát, és azt mondja, hogy míg mások zeneműveket, festményeket alkotnak, addig ő a maga területén az innovatív megoldások keresésével és bevezetésével éli ki saját kreativitását. A 16 éve működő családi patika 2012-ben egy kis tököli üzletházból költözött a hipermarketbe, ahol dr. Sike Anita elkezdte megvalósítani újabbnál újabb elképzeléseit. A 150 m2-es üzlethelyiségben adta magát a nyitott polcos rendszer, a termékek árcímkéinek napi frissítése azonban egy munkatárs teljes kapacitását igénybe vette. Négy éve határozták el, hogy a papír alapú címkéket digitális kijelzőre váltják a Szintézis Informatikai Zrt. által kínált Pricer rendszerrel. Az újdonság hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s ma már az egységes, modern megjelenés mellett mindig naprakész árak várják a vásárlókat.

Úttörő megoldások a szabadpolcos patikában

Az informatikai cég egyedi fejlesztésű megoldásai és a közös ötletelések eredményeként további technológiai újításokkal fejlesztették a patikát. Elsőként itt kerültek az officinába digitális Pricer posterek, melyek nagyméretű kijelzőkön tájékoztatják a betérőket az aktuálisan futó akciókról. Ugyancsak ebben a patikában mutatták be először a vezeték nélküli, infravörös technológiával 10 méteres távolságból tölthető kijelzőt, a Wi-Spot-ot is, melyen az promóciós videói futnak. Az innovációk sorának itt nincs vége: most éppen az érintőképernyős, interaktív e-sínek bevezetésén dolgoznak, melyeken néhány hónap múlva digitális kategóriamenedzsment, valamint a szabadpolcokon lévő márkák újdonságai és akciói futnak majd.

Önkiszolgáló kassza – patikára szabva

Mivel sokszor tapasztalták, hogy a recept nélkül érkezők a kassza előtti sort látva kifordultak a patikából, 2022. tavaszán megfogant az önkiszolgáló pénztárgép gondolata is. A Szintézis, az önkiszolgáló kasszát gyártó NCR és a patika szoftverfejlesztője rugalmas együttműködésének eredményeként 2022. októberében elindult az új, áruvédelmi rendszerrel is ellátott okoskassza tesztüzeme. A pozitív vásárlói visszajelzések mellett a szabadpolcos termékek forgalmának növekedése is érezhető, és főként annak a tudatos vevőcsoportnak ideális, akik nem igénylik a személyes tanácsadást, esetleg intim vásárlásaikat bonyolítják így.

Minden új technológiai megoldással – legyen szó automata gyógyszerkiadóról, digitális beteghívóról, vagy okoskasszáról – az a célom, hogy a minőségi kiszolgálásra tudjuk fordítani a lehető legtöbb időt. Örömmel vállalom az úttörő szerepet a nemes cél érdekében, és bízom abban, hogy sikereink követendő példát jelentenek a gyógyszerész szakma képviselői számára” – mondta dr. Sike Anita.

    Lépjen velünk kapcsolatba!