PRICER okos polccímke: A szerethető hatékonyságnövelés

A Covid kihívásai az élelmiszerüzleteket sem kímélték, de sokan még ekkor is fejlődni tudtak. Jó példa erre az erdőkertesi COOP Szuper üzlet, ahol a belső tér teljes felújítása során bevezették az innovatív elektronikus polccímke rendszert is, mely egyszerre szolgálja a vásárlók kényelmét és a bolt hatékonyabb működését. A döntés okairól és a bevezetés utáni tapasztalatokról a Gödöllő COOP Zrt. kereskedelmi igazgatójával, Dúl Nándorral és az erdőkertesi üzlet vezetőjével, Hegedűs Mariannával beszélgettünk.

Belépve az üzletbe azonnal szembetűnik, hogy mennyire esztétikusak és egységesek a polcokon lévő árkijelzők. A külcsín azonban még nem lenne elég ok arra, hogy informatikai fejlesztésre szánja magát egy kereskedő. Miért döntöttek a PRICER ESL mellett?

„Erdőkertes Budapest vonzáskörzetében, egy 8000 lelkes község, az itt működő COOP üzletünk pedig évek óta egy jó forgalmú bolt, ahol a prémium termékekre is van kereslet, a vevőkör pedig igényli a kényelmes, minőségi vásárlást. Az e-címkékkel már 2015 óta „szemezgettünk”, végül ez a felújítás volt az alkalom, amikor megléptük a bevezetést. Egy olyan rendszert szerettünk volna, amely megszabadítja a munkatársainkat az időrabló árcímke cserélgetéstől és biztonságot nyújt a hibázásból eredő esetleges fogyasztóvédelmi bírságokkal szemben. A felújítás tervezésekor szerencsés volt, hogy technológiai fejlesztésre 70%-os intenzitású pályázati támogatást igényelhettünk, így megragadtuk a kínálkozó lehetőséget.”

Hogyan választottak elektronikus polccímke rendszert?

„A döntés előtt több megoldást is megvizsgáltunk, végül a kiváló skálázhatóság, az optikai kommunikáció stabilitása és nem utolsó sorban a legjobb ár-érték arány miatt a PRICER-re esett a választásunk. Sokat nyomott a latba az is, hogy a megoldást szállító Szintézis Zrt. meggyőző referenciákat tudott felmutatni ezen a területen. Központilag mi egy másik informatikai cég szoftverét használjuk, de ez sem jelentett problémát, kész interfész állt rendelkezésre, amely lehetővé teszi a rendszerek közötti gördülékeny kommunikációt.”

Az üzletben jelenleg több mint hatezer címkét használnak és a SmartPOSTER funkciót is alkalmazzák. Hegedűs Mariannát, a boltvezetőt kérdezzük arról, hogy milyen a PRICER rendszerével dolgozni nap mint nap?

„Meg kell valljam, tartottunk kicsit a bevezetéstől, hiszen ez mégiscsak egy informatikai rendszer a korábbi papíralapú címkézések kiváltására, de bíztunk benne. Az operatív bevezetés két teljes munkanapot igényelt, mégis teljesen megérte a befektetett munkát. Manuálisan előfordultak hiányosságok az információk feltüntetésével, de az elektronikus polccímkéknek köszönhetően most már csak arra kell figyelnünk, hogy a kijelző mögött ott legyen a megfelelő termék. Rengeteg időt spórolunk az árazással, hiszen folyamatosan vannak országos, régiós és saját akcióink, melyeket így sokkal könnyebb lekövetni. A SmartPOSTER funkció pedig az eladótérben elhelyezett nagy méretű TV-ken keresztül látványosan és pontosan jeleníti meg ezeket a kiemelt ajánlatokat. A rendelésben szintén segít, hogy csak PDA-val le kell olvasnunk a címkéken lévő vonalkódokat, és már kész is a lista.

A bolt nagy részében úgynevezett szegmens címkék vannak, de ahol nagyobb méretű vagy több információ megjelenítésére van szükség, ott látványosabb grafikus címkékkel találkozhatnak a vásárlók. Örülünk, hogy egy ilyen fejlett rendszerrel dolgozhatunk, mert sok terhet levesz a vállunkról, és emiatt gyorsabban haladunk az egyéb feladatainkkal.”

Végezetül a vezetőhöz fordulunk. Összességében mit üzenne azoknak az üzlettulajdonosoknak, akik még csak most gondolkodnak azon, hogy meglépjék-e az elektronikus polccímke rendszer bevezetését?

„Szempont, hogy a vevők minél több időt töltsenek el az üzleteinkben, de a körülmények úgy hozták, hogy ma már az a tendencia, hogy gyorsan, mégis kényelmesen szeretnék intézni a bevásárlásaikat. A PRICER-rel több fronton is hozzájárulunk a vásárlói élmény növeléséhez, amiért remélhetőleg, hálásak a vevőink és hűséggel jutalmazzák. A bevezetés költségeire mi pályázati forrást is használtunk, így a megtérülési idő jelentősen csökkent. Most is tervezzük, hogy a rendszert az erdőkertesi és a csömöri bolt mellett más COOP üzleteinkbe is bevezetjük. A PRICER technológiájával és a Szintézis Informatika szolgáltatásával eddigi tapasztalataim alapján elégedettek vagyunk.