Nemcsak az autóban, a boltban is a hibrid a menő? – interjú a kisalföld presztízs társaság egyik tagjával,

A Szintézis Informatika idén olyan országosan is egyedülálló hibrid IT megoldásokkal rukkolt elő, melyeknek köszönhetően árbevételét 20%-kal növelte a tavalyihoz képest, ezzel pedig még az is elképzelhető, hogy 35 éves értékesítési rekordját dönti meg a győri székhelyű vállalkozás. A cég vezérigazgatójával, Szabó Dáviddal beszélgettünk.

Elmondható, hogy a negyedik ipari forradalom mellett a kereskedelmi rendszerek forradalma is éppen a szemünk előtt zajlik?

Abszolút. 35 éve szolgálunk ki kis- és nagykereskedelmi egységeket, de most a boltoknak számos új kihívással kell megküzdeniük: egyre súlyosbodó munkaerő-hiány, folyamatos árváltozások, drasztikusan emelkedő rezsi, csak hogy a legégetőbbeket soroljam. A nehézségek legyűréséhez vezető kiutat pedig számos esetben az informatika szolgáltatja számukra, melyre egy egyszerű példa: idén rengeteg üzlet tért át az időigényes papír árcímkézésről a gyors és kényelmes Pricer elektronikus címkéinkre, melyekkel többé nem okoz kihívást az árváltozások lekövetése. Az elektronikus polccímkék azonban a kereskedőknek kínált termékportfóliónk csupán csak egy kis szegmense. Le a kalappal a kollégáim előtt, akiknek köszönhetően idén a teljes retail portfóliónk megújult, kiskereskedelmi rendszerünket felhőbe költöztettük és egy olyan vezetői információs rendszer is megszületett, mellyel a tulajdonos bárhonnan láthatja üzlete aktuális állapotát, statisztikáit. Önkiszolgáló kasszáink is egyre több üzletben vannak jelen, büszkén állíthatom, hogy egy olyan hibrid bolt kialakításának küszöbén állunk, ami egy köztes állapot lesz a hagyományos boltok és az eladó nélküli Amazon Go típusú kereskedelmi egységek között. Ezen dolgozunk most gőzerővel és bízom benne, hogy ennek konkrét részleteiről hamarosan többet is elárulhatok majd.

Sokat dolgoznak az ügyfelek kiszolgálásán, ezzel egyidőben azonban maga a vállalkozás is fejlődik. Mire a legbüszkébbek ebben az évben?

A retail újdonságok mellett az informatikai rendszerüzemeltetési szolgáltatásunk jelentős bővüléssel zárja az évet, az üzemeltetési szerződések számának növekedésének köszönhetően több mint 10%-kal növeltük a cég létszámát. Ezeket az eredményeket főként a gyártási, termeléskritikus rendszerek üzemeltetése terén értünk el. Továbbá igyekszünk házon belül is innovatívak lenni. Ide tartozik például, hogy épületünk tetejének szinte minden négyzetcentiméterét mára napelem fedi, mely megtermeli áramfogyasztásunk mintegy 70 %-át, valamint saját rendszereink is felhőben futnak, így például minket a rezsiemelkedés csak kis mértékben érint. A jótékonykodásban is igyekszünk okosan segíteni, lokálpatriótaként nemrég a Gézengúz Alapítvány fűtésének korszerűsítését támogattuk, előtte pedig a Széchenyi Egyetem Győri Gyerekegyetemét patronáltuk.